android-tablet

Mire jó egy tablet?

Sokan kérdezték már tőlem, hogy ugyan mégis mire jó egy tablet? Zsebre nem lehet rakni, mert ahhoz nagy, a laptopokhoz képest meg kicsi. De akkor mit lehet kezdeni ezekkel a szerkezetekkel? A kérdezők között olyan is akadt, akinek egyébként van valamilyen számítógépe, vagy esetleg notebookja. Pontokba szedtem a táblagépek legkézenfekvőbb előnyeit.

Méret és hordozhatóság

A tabletek könnyűek, vékonyak, szinte bárhova eltehetőek, igaz a legtöbbször zsebben valóban nem férnek el. De cserébe sokkal nagyobb felületen nézhetünk filmeket, fogyaszthatunk tartalmat, mint mondjuk egy okostelefonnál. Egy táblagépnek az esetek legtöbb részében sokkal jobb üzemideje van, mint egy notebooknak, tehát bárhova magunkkal vihetjük, és nem kell attól félnünk, hogy esetleg nem találunk konnektort.

Szép kijelző

A notebookoknál még mindig a HD Ready, azaz a 1366×768 felbontású kijelzők a megszokottak, ami a normál 15.6 colos kijelzőkön egy nagyon kiábrándító pixelsűrűséget eredményez. Egy 100.000 forintos laptopnak jó eséllyel ilyen megjelenítője lesz, azaz a tűéles tartalmaktól el kell búcsúzni, vagy mélyebbre kell túrni a pénztárcában. Ugyanakkor egy hasonló árú tabletben már jó eséllyel Full HD, vagy akár nagyobb felbontású panelt találunk, ami azt jelenti, hogy egy szép kijelzős tabletért nem kell annyit kifizetni, mint egy hasonló adottságokkal rendelkező notebookért.

Nincs ventilátor

Eltekintve néhány Windowst futtató hibrid megoldástól, a táblagépekben nincs ventilátor, nem forrósodnak, és nem kell elviselni a bizonyos esetekben már akár fülsiketítővé váló zúgást. A notebookokkal pont azt nem lehet megtenni, amit a legjobban szeretnénk: ölbe venni őket, és úgy használni. A legtöbbet nem lehet lábainkra tenni huzamosabb ideig a kibocsátott hő miatt, de ha netán nem perzseli le a lábunk szárát, akkor meg mi magunk tehetjük tönkre a készüléket azzal, hogy véletlenül eldugaszoljuk a szellőzőnyílásokat. Ilyen esetektől nem kell félni, ha egy tabletet használunk, mondanom sem kell, hogy az ágyban fekvős internetezés sem lehetetlen ezekkel a kütyükkel.

És a megszokott alkalmazásaim?

Szinte minden mobil operációs rendszerre – a tabletek java ilyeneket futtat – létezik ugyanannak az asztali szoftvernek az átirata, amelyet egyébként is használni szoktunk. De ha nem érnénk be az eredeti applikációtól kevesebbel, akkor még mindig ott van opciónak egy Windowst futtató tablet beszerzése, amelyek egyre jobb és jobb áron kaphatóak mostanság.

Dolgozni egy tableten?

Látni kell. hogy professzionális célokra megmarad a notebook és az asztali gép, de a legtöbb ember igényeit kielégítheti az, amire egy tablet képes. Mindenesetre a tartalomgyártás sem lehetetlen ezeken a készülékeken, hiszen egy Bluetooth billentyűzet csatlakoztatásával bármikor noteszgépet varázsolhatunk szinte bármelyik tabletből, bár produktivitás terén az Apple és a Samsung megoldásai járnak leginkább az élen.

A felsoroltakon kívül még számos előnye van egy táblagépnek, amelyek felfedezését az olvasóra hagynám. Ha szeretnél valóban kötöttségek nélkül tartalmat fogyasztani, filmezni, böngészni, akkor érdemes elgondolkodnod egy ilyen kütyü beszerzésén.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.